Het verschil tussen veranda, overkapping en luifel uitgelegd

Je hoort het overal om je heen, mensen die bezig gaan met een overkapping of een veranda. Of misschien overweeg je er zelf een aan te schaffen? Maar wat is nou het verschil tussen een veranda of een overkapping? En dan bestaat er ook nog zoiets als een luifel? Zie jij door alle luifels en overkappingen de veranda’s niet meer? Wij leggen het je hieronder het verschil uit.

Wat is een veranda?

Een veranda is een overkapping die aan je huis vast zit. Wil je bij slecht weer ook in je tuin zitten en genieten van de buitenlucht dan is een veranda of overkapping natuurlijk een uitkomst. Helemaal wanneer je er een warmtebron, zoals een heater aan toevoegt. Het verschil tussen een veranda en een overkapping zit hem in het volgende: waar een veranda eigenlijk altijd aan een zijde van je woning vast zit, kan een overkapping vrij staan op iedere gewenste plaats in je tuin. Tegenwoordig wordt een terrasoverkapping ook wel een vrijstaande veranda genoemd. Bereid jij je terrasoverkapping of veranda nog uit met flexibele glazen wanden, dan wordt het een tuinkamer genoemd. En dat is er ook nog een verschil tussen een tuinkamer en een serre.

Wat is een overkapping?

Een overkapping is simpel gezegd een vrijstaand dak op palen. Afhankelijk van de functie krijgt een overkapping een andere benaming. Gebruik jij de overkapping voor je auto dan wordt het een carport genoemd. Ga jij de overkapping gebruiken als lounge gedeelte in je tuin dan wordt het een terrasoverkapping of vrijstaande veranda genoemd. En zo wordt een overkapping met een bar een buitenbar genoemd. Gebruik jij de overkapping om haardhout te stallen, dan wordt het een haardhout-overkapping. En zo kunnen we nog wel even verder gaan met alle soorten overkappingen die er bestaan.

Wat is een luifel?

Een luifel is eigenlijk een vergrote dakoverstek. Waar precies qua maatvoering het dakoverstek overgaat in een luifel zijn de meningen over verdeeld. In de begintijden van de houten bijgebouwen, zoals blokhutten waren vrijhangende luifels de norm. Door de trend van het buitenleven werden de luifels steeds groter. Vrijhangend ging niet meer dus moesten er ook palen ter ondersteuning komen. Dit is in der loop de tijd meer een overkapping gaan heten. Een vrijhangende luifel, zoals aan een tuinhuis of blokhut met luifel, is meer voor de sier. Een blokhut of tuinhuis met overkapping is daarentegen meer functioneel. De overkapping kan dienen als stalling voor fietsen, containers of als zithoek in je tuin.

Overweeg jij een veranda, overkapping of luifel aan te schaffen?

Weet jij nu wat de verschillen zijn en overweeg je om een veranda, overkapping of een blokhut of tuinhuis met luifel aan te schaffen? Kom dan eens een keertje kijken in de showroom van Blokhutwinkel.nl voor meer inspiratie. Wij hebben rond de 100 verschillende modellen opgesteld, zodat je een goede indruk krijgt van onze blokhutten, overkappingen, tuinhuizen, veranda’s en tuinkamers. Naast deze prefab producten kunnen wij ook uw veranda, overkapping, blokhut of tuinhuis met luifel op maat maken. Zo heeft altijd een blokhut, tuinhuis, overkapping of veranda naar wens!