Shipping to Afghanistan. Wijzigen

Sedum dakbedekking

Rene Kroon posted this on 4 jan. 2020

SEDUMDAK OF GROENDAK

 

Wat is een sedumdak?

Het is momenteel nog niet bij iedereen bekend, maar het wint zeker aan populariteit; een sedumdak of ook wel groendak genoemd. Sedum is een vetplant, welke verkrijgbaar is in honderden soorten en varianten. Een sedumdak heeft grote voordelen voor je dak, voor het milieu en voor de waterhuishouding. Sedum wordt al geruime tijd toegepast op bijzondere gebouwen (overheid en bedrijven), maar wordt steeds meer en meer toegepast op woningen, maar ook op veranda’s, carports, blokhutten en tuinhuisjes.

 

Sedum is zwaargewicht

Bij het plaatsen van sedum op daken van een blokhut, veranda, carport of tuinhuis geldt hetzelfde als bij woningen en andere gebouwen, dat het dak constructief wel geschikt moet zijn voor toepassing van een sedumdak. Ga dus nooit zomaar een sedumdak leggen op een blokhut, tuinhuis, veranda of andere constructie, maar vraag eerst advies! De meeste actiemodellen of eenvoudige blokhutten en veranda’s zullen nagenoeg nooit geschikt zijn voor een sedumdak; dat komt doordat de dakconstructie en vaak ook de wanden de minimaal vereiste constructie hebben. Een sedumdak kan tot 120kg/m2 wegen; alhoewel er ook lichtere varianten zijn zal het gewicht doorgaans nog steeds zo’n 30-50 kg/m2 zijn.

 

Voordelen van een Sedumdak op een rijtje:

Dat sedum zwaar is, kan als een nadeel worden beschouwd, zoals hiervoor benoemd. Echter heeft het met de juiste ondergrond alleen maar voordelen voor uw blokhut, tuinhuis, veranda of carport, welke hieronder staan benoemd.

 

Sedumdak absorbeert regenwater

Sedum houdt water vast voor eigen gebruik en daardoor gaat er minder water naar het riool en voorkomt dus bij flinke hoosbuien overvolle rioleringen. Daarnaast zuivert het sedum het regenwater wat wel naar het riool gaat.

 

Sedumdak zuivert de lucht

Sedum filtert fijnstof uit de lucht en zet dit om in zuurstof.

 

Sedumdak maakt dakbedekking onzichtbaar

Door toepassing van sedum kijkt u niet meer uit op een zwarte dakbedekking, maar kunt u heerlijk genieten van een ‘gazon’ op hoogte.

 

Sedumdak verhoogd de waarde van uw woning

Doordat sedum isoleert, maar ook een mooie uitstraling heeft, vermeerderd het de waarde van uw veranda, tuinhuis, carport of blokhut en dus ook van uw woning.

 

Sedumdak dempt geluid

Sedum absorbeert geluid meer dan het dak zelf, waardoor het onder uw veranda of in uw blokhut of tuinhuis stiller wordt dan normaal. Niet alleen bij regen of hagel, maar ook allerlei omgevingsgeluiden worden gedempt.

 

Sedumdak isoleert

Sedum absorbeert zonlicht voor 50% en reflecteert dit voor 30%. Hierdoor wordt het koeler in de zomer. In de winter zorgt dit meer voor een goede dakisolatie, zodat warmte beter blijft hangen. Uw veranda, blokhut of tuinhuis is dus koeler in de zomer en warmer in de winter (tenzij uiteraard wanden etc.. tevens geïsoleerd zijn)

 

Sedumdak is brandwerend

Sedum bevat vocht en daardoor uiteraard meer brandwerend.

 

Sedumdak zorgt voor een stukje natuur

Sedum trekt vlinders, vogels en andere insecten aan en verhoogt dus de biodiversiteit in uw tuin en omgeving. Indien u hier niet van houdt, zal dit uiteraard voor u een nadeel zijn.

 

Sedum is sterk

Sedum kan leven in extreme weersomstandigheden, zoals droogte. Sedum is niet gevoelig voor ziekten en insecten.

 

Sedum verhoogt levensduur van dakbedekking

Het sedum beschermt de dakbedekking van uw veranda, carport, tuinhuis of blokhut tegen de zon, de wind (storm) en andere (weers)omstandigheden. 

Categoriën: Dakbedekkingen
Veilig betalen met:
  • iDeal
  • Bancontact
  • PIN