Wat is precies het verschil tussen een tuinkamer, serre en overkapping?

Is het voor jou ook onduidelijk wat het verschil is tussen een tuinkamer, serre of overkapping? Deze termen worden vaak dwars door elkaar gebruikt en dit veroorzaakt verwarring. Geen zorgen! Hieronder gaan wij van Blokhutwinkel het uitleggen. Wij vertellen je precies wat het inhoudt en welke opties in te zetten zijn in verschillende situaties.

De basis is hetzelfde, maar toch zijn er veel verschillen. Het verschil wordt bepaald of het aangebouwd of uitgebouwd is, wat het doel is en in hoeverre het een onderdeel van de woning is. Daarnaast hebben ze in België benamingen, wat in Nederland weer heel wat anders betekent. Stap voor stap zullen we uitleggen hoe het in elkaar steekt.

Het verschil tussen een tuinkamer en een serre

Een tuinkamer is géén serre. Een serre daarentegen kan wel een tuinkamer zijn.
In de basis lijken ze veel op elkaar, maar er zijn een paar wezenlijke verschillen. Een serre maakt onderdeel uit van de woning: de fundering van de woning loopt door, vloeren lopen (meestal) door, klimaatsysteem is gekoppeld etcetera.  Een serre moet dan ook voldoen aan het bouwbesluit en weegt mee voor een energielabel.

Wel of geen onderdeel van de woning

Een tuinkamer wordt koud aangebouwd. Een eigen fundering, een eigen vloer, een eigen verwarmingssysteem en dus een ruimte naast de woning en géén onderdeel van de woning. Ook al kunt u vanaf de buitendeur van de woning (dat heet inderdaad nog steeds de buitendeur) zo uw tuinkamer binnen en lijkt het alsof het een extra kamer is van de woning, dat is het dus niet. Een tuinkamer hoeft dus niet te voldoen aan een energie prestatie norm (EPC), hoogte van deuren, etcetera.Een serre is een tuinkamer of wintertuin, die echt onderdeel maakt van uw woning. De deur van de serre naar de tuin is dan uw buitendeur, dat in tegenstelling tot een tuinkamer.

Verschil in kosten

Doordat een tuinkamer geen onderdeel is van de woning is het veel voordeliger om een tuinkamer te plaatsen in plaats van een serre. Gemiddeld moet u denken aan een lagere prijs van ca 65% van tuinkamers ten opzichte van serres.

Zoals gezegd kost een serre dus ca 3x zoveel als een tuinkamer. Het plezier van een tuinkamer is net zo groot. Wilt u echter een doorbraak maken in uw muur naar de tuinkamer? Doe dat niet! Neem dan een serre! Er wordt namelijk ook wel gesproken over een uitbouw tuinkamer, maar dat is dus een serre en zoals eerder genoemd hebben deze verschillende eigenschappen.

Verwarmd of niet verwarmd

U moet er rekening mee houden dat een tuinkamer dus geen serre is. 24/7 de kachel aan is niet de bedoeling. Gewoon bijvoorbeeld elke avond of op een koude middag de kachel aanzetten in uw tuinkamer. Wilt het wel 24 uur per dag en 7 dagen per week warm hebben? Kies dan voor de veel duurdere serre.

Voor verwarming in de tuinkamer aanbouw raden we een pelletkachel aan. Stookkosten zijn relatief laag, ze krijgen de ruimte na het aanzetten vrij snel warm en het is een lekkere warmte en geeft een gezellige sfeer in uw aanbouw tuinkamer. Als u een pelletkachel uitzoekt moet u er wel rekening mee houden dat de informatie van de pelletkachel is bedoeld voor een ruimte zoals een woning of serre. Geef dat aan bij de aankoop van de pelletkachel voor wat overcapaciteit.

We raden bij het af en toe verwarmen wel isolatie aan. Dakisolatie hoe dan ook en vloerisolatie afhankelijk van hoe de situatie is; dit laatste kan logischerwijs vaak alleen middels een geïsoleerde betonvloer omdat u te maken heeft met de drempel van uw buitendeur. Wandisolatie hangt dan weer af van het ontwerp van de tuinkamer zelf.

Vocht in een tuinkamer

Omdat u dus niet volledig verwarmt in de tuinkamer, kan er theoretisch* gezien vocht ontstaan. Vocht ontstaat doordat de lucht afkoelt en condenseert op de oppervlakken. Bij het verwarmen van de ruimte vergast het vocht tot damp en middels ventilatie kan dit worden afgevoerd.
*Theoretisch omdat dit eigenlijk alleen het geval is als u voor langere tijd in een koude periode niet stookt; dus een tijdje zonder kan echt wel.

Glaswanden of glasschuifwanden

Persoonlijk vinden wij de glaswanden of glasschuifwanden een must voor een tuinkamer. In het najaar houdt u toch wat kou tegen (zeker i.c.m. met tocht-strips tussen de glazen panelen), de zon warmt het gauw op, ook al is het nog koud buiten en u kijkt natuurlijk vanuit uw mooie wintertuin uw tuin in en bent dan één met de buitenwereld. In het voorjaar of zomer kunt u bij (zeer) warme dagen deze glaswanden of glasschuifwanden van uw tuinkamer openzetten. Uw tuinkamer en tuin zijn dan 1 woonkamer geworden en bovendien waait het dan lekker even door.

Waar kiest u voor?

Kort samengevat zijn zowel een tuinkamer als een serre een optie. Wilt u een uitbouw maken aan uw woning waar u via uw buitendeur kunt komen? Dan is een tuinkamer de beste optie. Deze is goedkoper en vraagt minder werk met de constructie. Wilt u echter een ruimte die de hele tijd verwarmd wordt, net als uw woning. Dan is een serre in dit geval de beste optie voor u.

Het verschil tussen een tuinkamer en een overkapping

Een overkapping is een constructie die bestaat uit een dak op palen, al dan niet met 1 of meerdere wanden. Er moet altijd wel minimaal 1 zijde open zijn om het een overkapping te noemen, tenzij er glasschuifwanden in zitten, maar dan gaan we het langzaam een vrijstaande tuinkamer of wintertuin noemen.

Een tuinkamer is, zoals eerder uitgelegd, bijna een onderdeel van de woning. Alle zijden hebben wanden, al dan niet van glas. Dit is dan ook waar het verschil tussen een tuinkamer en een overkapping zit, waar bij een overkapping eigenlijk altijd een zijde open is. Hierdoor is een overkapping ook eigenlijk niet te verwarmen, wat met een tuinkamer weer wel kan.

Naam afhankelijk van gebruik

Afhankelijk van het gebruik kan een overkapping ook weer meerdere benamingen hebben. Wordt het gebruikt als een overkapping over het terras, dan noemen we dit vaak een terrasoverkapping of veranda. In België is een veranda overigens een ander woord voor tuinkamer, wintertuin of serre. Wordt de overkapping gebruikt als overkapping voor uw auto? Dan noemen we dit een carport, ook al is het exact hetzelfde model. De functie bepaald dus de naam.

De keuze is afhankelijk van het doel

Of u kiest voor een tuinkamer, overkapping, veranda, carport, etcetera ligt dus puur aan de manier waarop u het wilt gaan gebruiken. Als u de ruimte af en toe wilt verwarmen, kunt u het beste kiezen voor een tuinkamer. Deze geeft u wel de connectie met de tuin, maar doordat er aan alle zijden wanden zijn, is deze wel warm te houden. Heeft u hier geen behoefte aan, maar wilt u wel een overkapping over uw terras? Neem dan een veranda of terrasoverkapping. Voor uw auto kunt u weer kijken naar een carport. Een overkapping is dus een verzamelnaam voor verschillende overkapping, waar u zelf de functie kunt invullen.

Een tuinkamer kiezen of bekijken

Is het voor u inmiddels een beetje duidelijk wat de verschillende termen inhouden? En bent u nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden voor uw situatie? Via de website van Blokhutwinkel op de pagina tuinkamers kunt u oriënteren naar de mogelijkheden en inspiratie opdoen of een keuze maken. Wilt u toch eens zien hoe een dergelijke constructie nu in het echt oogt? Dan bent u altijd welkom om een kijkje te nemen in de showroom. Vraag bij ons ook gerust een tuinkamer, wintertuin, serre of iets anders op maat aan. Dan maken wij uw unieke constructie die past bij uw wensen en eisen.