Waarom is dompelgeïmpregneerd in sommige gevallen beter als drukgeïmpregneerd?

Rene Kroon posted this on 3 feb. 2015

Drukimpregneren is een behandeling, welke langer bescherming zonder verder onderhoud biedt dan dompelimpregneren. Voorgaande bewering klopt als een bus! Waarom is dan dompelimpregneren in  bepaalde gevallen dan toch de betere keuze? Hieronder geven we meer uitleg hierover.

 

Drukimpregneren is met name geschikt voor houtskeletbouwconstructies en paal/schoor-constructie, maar minder voor gestapelde constructies (blokhutten bijvoorbeeld).

Drukimpregneren zorgt voor een langdurige werking tegen houtrot, ook als het hout niet verder wordt behandeld met houtolie o.i.d.. Dompelimpregneren moet op een korte termijn worden behandeld met houtolie o.i.d. (termijn hangt mede af van kleur vloeistof).

 

Naast de mate van behandeling van het hout, is het ook belangrijk om het volgende te weten als drukgeïmpregneerd hout niet verder behandeld wordt. We maken dan de vergelijking met drukgeïmpregneerd hout, wat verder geen oliebehandeling heeft gehad versus dompelgeïmpregneerd hout, wat wel een oliebehandeling na plaatsing heeft gehad;

  • De houten delen van drukgeïmpregneerd hout zullen meer werken dan dompelgeïmpregneerd hout. Dat komt omdat deze meer vocht opneemt en uitwasemt, waardoor de delen meer werken. Dompelgeïmpregneerd hout heeft een beschermende olielaag aan de buitenzijde, wat deze werking vermindert.
  • Deuren van drukgeïmpregneerd hout zullen klemmen; mede door bovenstaande verhaal.
  • Deuren van drukgeïmpregneerd hout zullen sneller gaan krom staan; mede door bovenstaand verhaal.
  • Door de wanden en andere delen van drukgeïmpregneerd hout zal meer vocht doorslaan; mede door bovenstaand verhaal.
  • Veel deuren zijn mooi verlijmd en voorzien van ‘fijne en mooie’ verbindingen; drukimpregneren zal dit teniet doen (dat is de reden dat veel blokhutten alleen hierom al niet geschikt zijn om onder druk geïmpregneerd te worden).
  • Vrijwel alle blokhutten hebben tegenwoordig een wind- en waterdichte molenhoekverbinding. Deze verbinding sluit naadloos aan. Door het gaan drukimpregneren van de blokhutten, zal het hout flink uitzetten en deze verbinding niet meer passen. Om e.e.a. echt goed te kunnen laten drogen, moeten alle planken evenredig snel (of eigenlijk gezegd langzaam) gaan krimpen. Dit kan niet onder een carport buiten bij u thuis, wat vaak wordt gesuggereerd, omdat het binnenste van het pakket altijd veel vochtiger is dan de buitenste planken. D.w.z. dat de buitenste planken mooi zijn gekrompen, maar de binnenste planken bij het opbouwen nog steeds niet gaan passen met als gevolg, dat u met de rubberen hamer krachtiger moet gaan slaan; de veer van de plank kapot slaat, de plank hierop weer minder past etc..

 

Zo ziet u maar, dat drukimpregneren inderdaad wel het hout beter beschermd tegen het weer (vocht en UV), maar dat er meer belangrijke zaken zijn om te weten en dat vaak in beide gevallen een oliebehandeling achteraf dan wel aangeraden is (als het überhaupt al aangeraden is een bepaalde blokhut onder druk te gaan impregneren, mede gelet op de lijmverbindingen van deuren en molenwiekverbindingen. Houtsketelbouw en paal/schoor-constructies kunnen dus wel goed onder druk geïmpregneerd worden, maar vochtdoorslag kan wel voorkomen. Er is echter wel 1 programma blokhutten, welke wel goed onder druk geïmpregneerd kunnen worden; dat is het Gardival programma en hieronder staat hierover meer informatie. 

 

Uitzondering op bovenstaande zijn de blokhutten uit het Gardival Programma; dat komt omdat hier als enige de volgende mix gebruikt:

  • Gebruik van het beter te impregneren grenen hout
  • Geen gebruik van de wind- en waterdichte molenhoekverbinding, maar het iets ouderwetse 4-plus profiel.
  • Gebruik van speciale lijmverbindingen in ramen en deuren, welke bestand zijn tegen het drukimpregneren
  • Afwerking met silliconenkit bij het glas, welke beter bestand is bij drukimpregneren (gebeurd ook bij Woodford, wat een houtskelet-programma is en waar drukimpregneren ook goed gaat).
  • Eigen autoclaaf (ketel) en droogkamers, waardoor alles gecontrolleerd kan worden geïmpregneerd onder druk alsmede gedroogd
  • Fixeerbehandeling achteraf om e.e.a. beter vochtdicht te maken.
Categoriën: Behandeld hout
  • iDeal
  • Bancontact
  • PIN