Maatvoeringen van een blokhut of tuinhuis

Rene Kroon posted this on 3 feb. 2015

De maatvoering van uw blokhut of tuinhuis, tuinkantoor, veranda of noem maar op is uiteraard erg belangrijk. Het past namelijk wel of niet in uw tuin, de motor of fiets kan moeilijk over de drempel heen of juist wel en past deze dan wel hierin? Blokhutwinkel.nl heeft alle mogelijke meetpunten (en dat zijn er maar liefst 48 !!) ingevoerd op de vernieuwde website om zo duidelijk proberen aan te geven, welke modellen bijvoorbeeld geschikt zijn voor een motorstalling en wat er in uw tuin past. We gebruiken deze meetpunten ook voor een automatische calculatie, hoeveel de goten, dakbedekking en vloeren kosten, zodat u exact weet wat de kosten zijn, zonder achteraf-verrassingen.

Hieronder treft u een verklaring aan van de belangrijkste meetpunten.

 

Buitenmaat inclusief wanddoorloop bij houtstapelbouw

Dit is de plankmaat bij houtstapelbouw, oftewel de totale maat van de wandplank, maar niet de effectieve netto ruimte. Niet alle houtstapelbouw heeft deze doorsteek (bijvoorbeeld het Lugarde 3=1 Programma).

 

Buitenmaat bij houtskeletbouw

Deze maat wordt niet vermeld op de website, maar is de opgegeven maat +2x de wandbekleding (meestal +38mm)

 

Wanddoorsteek

Dit is het deel van de wandplank, welke doorsteekt t.o.v. de wand. Deze is meestal rond de 10cm, maar kan bijvoorbeeld ook 5 of 15cm zijn

 

Fundamentmaat

Dit is de buitenmaat inclusief wanddoorloop minus 2x de wanddoorsteek.  Deze maat is bijna de netto vloeroppervlakte. Dit is de maat, welke wij het liefst gebruiken, omdat deze maat ook aangeeft hoe groot de fundering eronder moet zijn (vandaar fundamentmaat).

 

Wanddikte

Dit is bij blokhutten de dikte van de wanden. De wanddikte kan 19,mm 21mm, 28mm, 34mm, 40mm, 45mm, 50mm, 68mm of dikker zijn. Meer informatie hierover vindt u in het hoofdstuk constructies.

 

Binnenmaat

De binnenmaat is de effectieve vloeroppervlakte. Deze maat is de fundamentmaat minus 2x de wanddikte. Op basis van deze maat berekenen we de binnenvloeren.

 

Hartmaat

Een blokhut, tuinkantoor o.i.d. wordt ook wel eens voorzien van binnenwanden. Omdat dan de binnenwand verdeeld wordt over 2 binnenruimten (binnenwand is verdeeld over beide ruimten en helft van deze wanddikte noemen we de hartmaat) is de maatvoering bij bijvoorbeeld 1 binnenwand: binnenmaat links is fundamentmaat minus 1,5 x de wanddikte en binnenruimte rechts idem als binnenmaat links. Bij 3 ruimtes is dit dan de binnenmaat fundamentmaat minus 1,33 x wanddikte. 

 

Dakoversteken links, rechts, voor en achter

Het dakoverstek is de oversteek van het dak gemeten vanaf de fundamentmaat. De totale dieptemaat gebruiken we voor het uitrekenen voor bijvoorbeeld de dakgoten.

 

Voorluifel of zijluifel

Dit is een dakoverstek, maar dan groter. We hebben de grens bij 40cm gelegd. Een zijluifel is meestal voorzien van palen. Een voorluifel kan vrijhangend zijn (zonder palen) of met palen.

 

Inpandige luifel

Een inpandige luifel is een dakoverstek, welke geïntegreerd is in de totale fundamentmaat. De nok van het dak is verschoven, waardoor de zijluifel of voorluifel altijd dezelfde hoogte heeft al de tegenoverliggende wand (in sommige gevallen, zoals bijvoorbeeld bij onze Bridgeport hebben we dit niet meegemeten in de fundamentmaat). Een inpandige luifel is meestal met palen, maar kan ook zonder palen afhankelijk van de grootte van deze. Een inpandige luifel kan ook in een hoek worden toegepast, zodat de rest van het bouwwerk een L-vormige binnenmaat krijgt (zoals bijvoorbeeld bij onze Huntsville). Een inpandige luifel kan worden voorzien van een zolder boven deze of gewoon een wand, welke doorloopt tot het dak; dit maakt in het algemeen niet veel uit voor de totaalprijs.

 

Wand- en nokhoogte

Dit is de hoogte van de wand en de totaalhoogte (nokhoogte). De wandhoogte is bij de meeste modellen aanpasbaar en kan dus hoger gemaakt worden. De nokhoogte zal dan ook hoger worden. We meten de wandhoogten altijd vanaf de fundamentbalk en is daardoor altijd iets hoger dan op de website staat vermeld. Dit komt omdat er diverse meetpunten zijn. Als er geen vloer wordt gekozen zal de binnenwand iets hoger zijn, maar als er een vloer in ligt weer niet. Als er isolatie wordt toegepast moeten we de fundamentbalken verhogen en zal de hoogte van de buitenwand weer hoger worden, maar gemeten vanaf de vloer weer niet.

Nokhoogten meten we zonder de dikte van de dakbedekking. In de basis beginnen deze altijd met shingles of dakleer, maar als er betonpannen, staalpannen of granulaatpannen worden gekozen, zal deze weer wijzigen. Bij modellen met platte daken is de nokhoogte doorgaans de totaalhoogte en e wandhoogte de totaalhoogte minus de opstand. Bij lessenaarsdaken is de wandhoogte de lage zijde en de nokhoogte de hoge zijde.

 

Kozijnmaten

Deuren en ramen worden meestal in kozijnmaten aangegeven. Dat is niet de nettomaat, maar de totale breedte + hoogte van deur of raam (bijvoorbeeld in het Tuindeco en Interflex Programma). Sommige programma’s (Lugarde, Flexford en Woodford) geven de netto maat aan; dat is de daadwerkelijke opening minus de flens (oftewel bladmaat = de maat van het draaiende deel). Enkel bij de ramen wordt binnen het Woodford en Flexford wel het raam inclusief kozijn aangegeven, omdat deze minder belangrijk is. Bij deuren is het uiteraard wel handig te weten, wat de nettomaat is, zeker als u bijvoorbeeld met een fiets, brommer, motor, scootmobiel of tuintafel naar binnen wilt.

 

Dorpels deuren

De hoogte van de deurdorpel is belangrijk om te weten als u bijvoorbeeld met een fiets of motor naar binnen wilt. Deze is het laagst bij Flexford, Woodford en Lugarde. Kiest u echter voor een geïsoleerde vloer dan zal deze weer hoger worden. Als u bij Woodford kiest voor een vloer, zal deze vanwege de toepassing van de prefab betonfundering ook hoger worden, ook als is deze niet geïsoleerd. De laagste dorpels heeft u bij Woodford zonder vloer en Flexford (met of zonder vloer, maar dan niet geïsoleerd, daarna volgt Lugarde. Interflex, Tuindeco en de andere programma’s hebben allemaal veel hogere dorpels en helaas niet echt geschikt voor fietsen, motoren, scootmobiels, etc…

 

Dakhelling, Dakoppervlak, Dakmaat

Dakmaat is de totale fundamentmaat + alle overstekken/luifels.

Dakhelling is de som in graden van het verschil tussen wandhoogte en nokhoogte (deze maat gebruiken we om uit te rekenen of een dak wel geschikt i voor een bepaalde dakbedekking).

Dakoppervlak is de de daklijn links en rechts (lengte dakbeschot) x de totale dakdiepte (deze maat gebruiken we om uit te rekenen hoeveel dakbedekking er nodig is).

Overige maten

Er zijn nog veel meer meetpunten, zoals eerder gezegd, maar dat is een combinatie van voorgenoemde of minder belangrijk om te noemen. Heeft u nog vragen over een bepaald meetpunt, dan zijn we u graag van dienst om deze nader te verklaren.

Hoe groot moet een tuinhuis zijn?

De juiste grootte van een tuinhuisje hangt af van de specifieke behoeften en eisen die je hebt. Het meest van invloed hierop zijn het beoogde gebruik en het aantal op te bergen voorwerpen. 
Onze kleinste tuinhuisjes zijn 1,5 meter breed. Wilt u:

Twee fietsen opbergen

Een tuinhuisje dat groot genoeg is om twee fietsen op te bergen, moet minstens 2,5 meter lang en 1,5 meter breed zijn. Dit geeft voldoende ruimte om de fietsen naast elkaar te plaatsen en nog wat extra ruimte over te houden voor opslag van gereedschap of andere kleine tuinartikelen. De hoogte van het tuinhuisje hangt af van de hoogte van de fietsen en hoe je ze wilt ophangen of opslaan. Over het algemeen moet het tuinhuisje minimaal 2 meter hoog zijn om voldoende bewegingsruimte te bieden bij het opslaan en verwijderen van de fietsen.

Een motor op te bergen

Om een motor in een tuinhuisje op te bergen, moet je rekening houden met de afmetingen van de motor en eventuele extra ruimte die je nodig hebt voor gereedschap en onderhoudsapparatuur. Over het algemeen zou een tuinhuisje van 2,5 meter breed en 3,5 meter lang voldoende moeten zijn om een gemiddelde motorfiets op te bergen. Idealiter zou de deuropening minstens 1,5 meter breed en 2 meter hoog moeten zijn om ervoor te zorgen dat de meeste motoren gemakkelijk kunnen worden opgeslagen en opgehaald.

Categoriën: Maatvoeringen
  • iDeal
  • Bancontact
  • PIN