Kiervorming wanden (houtstapelbouw)

Rene Kroon posted this on 3 feb. 2015

Wat betekend houtstapelbouw?

Bij houtstapelbouw (o.a. blokhutten) liggen de wandplanken (t/m 34mm dikte) en wandbalken (vanaf 40mm dikte) op elkaar gestapeld tot een constructie (vandaar houtstapelbouw of ook wel eens houtstapel-constructie genoemd). Hier doet de zwaartekracht haar werk; wandplank/wandbalk wordt op wandplank/wandbalk gestapeld en dit gaat de constructie vormen.
Blokhut houtstapelbouw 44mm met diamantkoppen
Blokhut houtstapelbouw 28mm kiervorming

Werking van een houten blokhut

Houten delen hebben 1 natuurlijke en belangrijke eigenschap; ze werken in de breedte en hoogte van de nerf, maar niet in de lengte van de nerf. Dat wil dus zeggen, dat cumulatief gezien (als elke wandplank per stuk bijvoorbeeld 3mm werkt en er 20 planken op elkaar gestapeld zijn, dit een werking betekent van 3x20=60mm oftewel 6cm. Kozijnen van deuren en ramen zijn verticaal geplaatst (lengte van de nerf) en werken dus niet. Dit geeft een verschil tussen beiden van de genoemde 6cm

Afwerking deuren en ramen ivm werking blokhut

Er wordt om deze reden een speling voorzien boven de deuren, maar ook boven de ramen en verder wordt er gewerkt met een afdeklat om deze werking op te kunnen vangen. Er zijn echter extreme perioden, waarbij hout meer werkt dan gemiddeld. Langdurige droge/warme perioden wil zeggen extra krimp en langdurige vochtige/koude perioden wil zeggen extra uitzet van het hout. Op een gegeven moment is de speling eruit en kan het zijn dat in een krimpperiode er kieren aan de bovenzijde links en rechts naast deur(en) en raam/ramen kan ontstaan; dit is slechts tijdelijk en gaat vanzelf weer over. Anderzijds kan er dus in langdurige perioden van uitzet van het hout er een kier ontstaan boven raam en deur; ook dit is slechts tijdelijk en gaat vanzelf weg.
Blokhut afdeklat boven deuren en ramen ivm werking van het hout
Blokhut houtstapelbouw 28mm kiervorming

Werking blokhut en houtdikte

Hierbij geldt ook; des te dunner het hout, des te sneller het werkt. 19mm bijvoorbeeld, zal daarom sneller krimpen bij droogte, maar ook wel sneller uitzetten bij kou en vocht. Bij bijvoorbeeld 44mm gaan beide processen langzamer. Dit proces gaat overigens continue door en hout is nooit uitgewerkt, zoals wel eens beweerd wordt. Kiervorming kan ontstaan doordat het kunnen werken van de delen worden geblokkeerd door aanpassingen (bijvoorbeeld kast, welke tegen de wand is geschroefd, elektrakabels en andere leidingen, trap, welke onder de dakbalk staat, etc..). Dit is zelf op te lossen door de handmatige aanpassingen terug te draaien en de e.e.a. weer van de wand te verwijderen.
  • iDeal
  • Bancontact
  • PIN