Vocht door wand

Rene Kroon posted this on 3 feb. 2015

In alle wanden van alle bouwwerken kan vocht door de wand(en) heen slaan.

Uitzondering hierop is houtskeletbouw, welke op de juiste wijze dubbelwandig is gemaakt (met folie en ventilatielatten). Dat wil overigens niet zeggen, dat er geen vocht door de buitenwand heen slaat in dit geval, maar omdat de binnenwand gescheiden zit van de buitenwand zal dit aan de binnenzijde niet te zien zijn.

Op zich is het niet vreemd, dat er vocht door de wand heen slaat; het is een massief geheel, welke direct met de buitenlucht in contact staat en met name bij langdurige regenperiodes zal het materiaal zich verzadigen, zodat er vochtplekken in de binnenwand te zien zijn. Hierbij geldt; des te dikker de wand des te langer het duurt voordat de verzadiging optreed. Dit gebeurd niet alleen met hout, maar ook met halfsteens bakstenen muren; deze worden om dezelfde reden wel eens geïmpregneerd. Bij bakstenen spouwmuren kan de buitenste muur vochtig worden, maar binnenste muur niet (weer vergelijkbaar met het op de juiste wijze dubbelwandig maken van houtskeletbouw).

Hoe kunt u het vocht beperken? Het vocht kunt u beperken, door in ieder geval er voor te zorgen, dat de buitenzijde goed in de olie, beits of paint is gezet. Geïmpregneerde modellen hoeven inderdaad in principe niet te worden behandeld, maar voorgaande is een reden om dit wel te doen; zie ook hiervoor het hoofdstuk behandeld hout.

Vocht in de wanden kan sneller voorkomen bij: hogere wanden (vangen meer vocht), open vlakten (meer wind en opgestuwde neerslag) en bij een zuigende werking (capillaire werking), welke ontstaat als een bouwwerk goed geïsoleerd en slecht geventileerd is en er een soort van vacuüm ontstaat en vocht er extra doorheen wordt gezogen. 

  • iDeal
  • Bancontact
  • PIN