Wonen in een blokhut, kan dat?

Rene Kroon posted this on 25 mei 2022

In een blokhut kunt u wonen, maar niet zomaar elke blokhut is geschikt hiervoor. Daar zijn veel verschillende redenen voor. Een van de belangrijkste factoren voor u deze keuze maakt, is of de gemeente toestaat dat u dit doet. Dit kan alleen als u hiervoor de goede bestemmingsplannen hebt en als de blokhut voldoet aan het bouwbesluit. U moet daarbij bedenken wat voor wooncomfort u wilt in uw blokhut of tuinhuis. Moet dit vergelijkbaar zijn met het wonen in uw woning of gaat u akkoord met de basis?

Waarom wonen in een blokhut?

Met de krappe woningmarkt tegenwoordig zoekt men steeds vaker naar andere oplossingen. Het wonen in een eigen blokhut zou hier zeker een oplossing kunnen bieden. Heeft u bijvoorbeeld een zoon of dochter die wel graag op kamers wilt, maar niet het budget heeft? Of een ouder die niet terecht kan in een verzorgingstehuis, maar wel ondersteuning nodig heeft, kunt u het gebruiken als mantelzorgwoning. Het kan ook dienen als een vorm van uitbreiding van uw woning. Door bijvoorbeeld een extra slaapkamer te creëren. De blokhut staat in uw eigen tuin en hierdoor heeft u dus alles binnen handbereik.

Aan welke eisen moet een blokhut voor bewoning voldoen?

Dit antwoord is afhankelijk van een aantal factoren. Hoe lang wilt u er wonen? Is dit het hele jaar door of maar een paar weken per jaar? En niet geheel onbelangrijk: wat voor luxe en ruimte wilt u graag hebben? Vind u de basis voldoende, of wilt u daar volledig onbezorgd kunnen wonen en misschien zelfs gasten ontvangen?

Afstemmen met de gemeente

Wat zegt uw gemeente? Om te beginnen moet het uiterlijk passen in het bestemmingsplan. Daarbij moet de woning voldoen aan het bouwbesluit. Tegenwoordig is het bouwbesluit voor vrijstaande woningen en in eigen beheer gebouwd wat makkelijker. Echter moet u altijd blijven voldoen aan de EPN (Energie Prestatie Norm) en dat wil zeggen dat u gemiddeld per saldo uw eigen energie opwekt. Daarnaast blijven eisen zoals brandveiligheid en constructieve toetsing uiteraard van toepassing. Om terug te komen op het EPN; een blokhut kan enkel voldoen als de buitenwanden dubbelwandig zijn met daartussen isolatie of voorzien van een binnenwand met isolatie. Daarnaast is het gebruik van speciale ramen en deuren met (tegenwoordig) triple glas eigenlijk al noodzakelijk.

Isolatie van uw blokhut

Het isoleren van de wanden van een blokhut lijkt eenvoudig, maar het tegendeel is vaak waar. Hout is een sterk werkende grondstof en zal altijd blijven werken. Zolang de buitenlucht om en om vochtiger of droger wordt, werkt het hout. Dit proces zal met name van invloed zijn op de buitenwanden. De binnenwanden staan in het gematigde binnenklimaat met een relatief constante vochtigheid. Voorgaande zorgt er dus voor dat de buitenwand soms hoger of lager beweegt ten opzichte van de binnenwanden. Dit is op te lossen met een goed ontwerp, maar hier moet de ontwerper vooraf rekening mee houden. 

Soorten blokhutten om in te wonen

Er zijn verschillende soorten verblijfsruimten. Denk bijvoorbeeld aan een trekkershut, hobbyruimte, gastenverblijf en atelier. Indien vrij gebouwd van de woning (al dan niet toestemming van de gemeente nodig) hoeven deze niet geïsoleerd te zijn* mits het privégebruik is en niet voor zakelijke doeleinden, want dan geldt het bestemmingsplan weer. (* afhankelijk van intensiteit van het gebruik uiteraard wel aangeraden). 

Men ziet een trekkershut op een openbare plek (dus op een recreatiepark bijvoorbeeld) doorgaans als een luxe tent of caravan en doorgaans enkel van april t/m september te bewonen. Voor een recreatiewoning of chalet gelden eisen qua isolatie. Echter wel minder dan een woning. U mag deze het gehele jaar bewonen zolang het meerdere mensen betreft. Betreft het één persoon of één gezin dan is het maximum op 11 maanden gesteld. Als u de blokhut wilt zien als woonhuis gelden de zwaarste eisen zoals hierboven besproken. Zodra de vergunning is verleend en met de blokhut bouwt volgens plan (de gemeente voert een controle uit) kunt u hierin gaan wonen. 

Alternatief voor de blokhut

Een goed alternatief voor wonen in een blokhut is overigens wonen in een houtskeletbouw woning. Voordeel is dat de werking van het hout wat beter te controleren is door het gebruik van verticale stijlen in de basis. Daarnaast is het voordeel dat men deze veel sneller kan bouwen, minder materiaal nodig is en deze optie dus goedkoper is. Indien u de buitenzijde voorziet van houten delen (mits de gemeente het toelaat) benadert deze het aanzicht van een blokhut. Bovendien is met een dergelijke woning sneller te voldoen aan het bouwbesluit. Niet voor niets een reden dat momenteel in Nederland de knop omgaat en steeds meer houtskeletbouw woningen gaat bouwen. Dit is iets wat ze in landen als Scandinavië (80% van de woningen), Duitsland, Europa, Verenigde Staten, Canada en Frankrijk al veel langer doen.

Vraag het aan Blokhutwinkel.nl!

Heeft u na het lezen vragen over een blokhut woning? En bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor in uw tuin? Neem dan vrijblijvend contact op met onze blokhutwinkel experts via telefoonnummer: 0575 - 200 200 of mail: info@blokhutwinkel.nl. U bent natuurlijk ook altijd welkom om een rondje te lopen in onze showroom!

Categoriën: Isolatie
  • iDeal
  • Bancontact
  • PIN