Zelf een blokhut of tuinhuis bouwen

Rene Kroon posted this on 13 aug. 2020

Wanneer uw huis te klein wordt, uw wensen veranderen of u gewoonweg meer ruimte nodig heeft, kunt u er voor kiezen om uw woning te verbouwen of een aanbouw te plaatsen. Een veel leukere en goedkopere optie is om zelf een blokhut of tuinhuis te bouwen in uw tuin. Deze kunt u gebruiken als opslagruimte, tuinkamer, atelier, tuinkantoor of zelfs als gastenverblijf. Bent u een echte klusser en steekt u graag zelf de handen uit de mouwen? Ga dan aan de slag met ons stappenplan waarmee u zelf een blokhut of tuinhuis kunt bouwen. 

Wat zijn de kosten wanneer je zelf een blokhut gaat bouwen?

In ons assortiment vindt u diverse blokhutten en tuinhuizen van merken als Lugarde, Interflex en Woodvision. Deze kunt u eenvoudig & snel laten monteren door onze ervaren monteurs. Bij een aantal modellen zit deze montage bij de prijs inbegrepen, maar bij de meeste tuinhuizen betaalt u hier een hogere prijs voor. Daarnaast kan de levertijd hierdoor iets langer worden. Om kosten te besparen kunt u er dus voor kiezen om uw blokhut zelf te betalen. Dit scheelt u gemiddeld al zo’n €500,-.

Ben ik een bouwvergunning nodig voor mijn tuinhuisje?

De regelgeving rondom het bouwen van een blokhut of tuinhuis in uw tuin is versoepeld. Het is dus in de meeste gevallen niet meer nodig om een bouwvergunning te hebben voor de bouw van uw tuinhuis. Wel gelden er een aantal regels. Zo moet het tuinhuis of de blokhut echt een bijgebouw zijn. Deze mag dus niet worden aangebouwd aan uw woning. Ook mag deze maar uit maximaal een verdieping bestaan. Informeer allereerst even bij uw gemeente of het nodig is om een vergunning aan te vragen.

Zelf een tuinhuis of blokhut bouwen (stappenplan)

Het bouwen van een tuinhuis of blokhut hoeft niet moeilijk te zijn. Vrijwel iedereen kan deze klus klaren, mits er een goede planning wordt gemaakt en het stappenplan wordt opgevolgd. Onze bouwpakketten komen altijd met een montagehandleiding en duidelijke bouwtekening.

Stap 1: Zorg voor een goede fundering

De fundering voor uw blokhut moet goed zijn voordat u een tuinhuis gaat bouwen. Zo moet u de ondergrond schoonmaken en controleren of deze waterpas is. Bekijk hier de diverse soorten funderingen die geschikt zijn voor het bouwen van een blokhut.

Stap 2: Zet het frame in elkaar

Het is slim om het frame (inclusief muren) vooraf te bouwen en in een keer op de fundering te plaatsen. Bedenk van te voren ook waar u de deur en de ramen wilt hebben. Schroef de basisplanken vast aan de vloerbalken en meet alles nauwkeurig uit. Zorg voor een stevige constructie. 

Stap 3: Bouw de dakconstructie

Nadat de fundering ligt en de muren staan, plaatst u het dak op de muren.

Stap 4: Plaats de dakbedekking

Bepaal voor welk type dakbedekking u wilt gaan. Kies voor betonpannen als u een luxe uitstraling wilt creëren en voor shingles wanneer u een goedkope variant wenst. Bekijk de diverse dakbedekkingen op onze website of in onze showroom. 

Stap 5: Plaats de ramen

Wanneer u de blokhut volledig zelf wilt maken, zorg er dan voor dat het frame van de ramen 1,5 centimeter kleiner is dan de opening voor de ramen en muren in de blokhut of het tuinhuis. Zo voorkomt u problemen bij het plaatsen van de kozijnen.

Stap 6: Plaats de deur(en)

Zorg er ook voor dat u de deur niet te groot maakt, zodat deze niet over de grond schraapt wanneer u hem open doet. Houd ook hier 1,5 centimeter ruimte over tussen het frame en de deur zelf. 

Tuinhuis zelf bouwen of kopen?

Mocht u de bouw van uw blokhut of tuinhuis toch liever willen uitbesteden omdat u bijvoorbeeld twee linkerhanden heeft? Dan kunt u er ook voor kiezen om uw blokhut of tuinhuis op maat te laten maken. Zo kunt u toch zelf uw droomhut samenstellen, zonder hier zelf veel tijd aan kwijt te zijn. Vul hiervoor het maatwerkformulier in op onze website. Heeft u vragen, of bent u op zoek naar meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in onze showroom in Zutphen.

  • iDeal
  • Bancontact
  • PIN